Wat is Sthapatyaveda (vedische architectuur)?
In het begin van de jaren negentig herstelde Maharishi de aloude kennis van de Vedische architectuur: de Sthapatyaveda. Deze was in de loop van vele tientallen eeuwen versnipperd geraakt en grotendeels verloren gegaan.
De Vedische Bouwkunde benut de meest fundamentele wetten van de natuur om volkomen gezondheid en voorspoed te bevorderen. De sterkste invloed van de natuurwet op aarde komt van de zon. Op zijn pad van oost naar west geeft hij verschillende kwaliteiten energie. Het gebouw wordt zó ontworpen dat de verschillende energieën van de zon corresponderen met de specifieke functies en activiteiten in elk vertrek.
Een gebouw voldoet aan de Vedische architectuur:
- indien het gebouw exact evenwijdig aan de hoofdassen van de aarde is georiënteerd met de hoofdingang op het oosten;
- indien de verhoudingen van lengte, breedte en hoogte van zowel het gebouw als geheel als van alle vertrekken binnen het gebouw voldoen aan vedische wiskundige principes;
- indien een juiste indeling is aangehouden van het gebouw naar de functie van de vertrekken in relatie tot de dagelijkse loop van de zon en de invloed daarvan op het gebruik van de vertrekken;
- indien juiste en gezonde bouwmaterialen worden gebruikt.
- indien het gebouw een juiste ligging in het gebied heeft (Vastu-ligging);
- indien de juiste omgevingsfactoren aanwezig zijn. Onder andere de helling van het terrein waar het gebouw op ligt.
De effecten van de Vedische Bouwkunde op de bewoners
Wanneer het hele gebouw van binnen en van buiten is ontworpen en gebouwd volgens de Vedische bouwkunde dan zijn de gedachten en gevoelens en de handelingen van de bewoner of bezoeker spontaan meer in overeenstemming met de Natuurwet, meer harmonieus en meer vredevol. Bewoners voelen zich optimaal.
Vedische bouwkunde verbindt het individuele leven met het kosmische leven, individuele intelligentie met kosmische intelligentie en maakt gebruik van de positieve invloeden uit de nabije omgeving evenals van de positieve invloeden vanuit de kosmos.
Omdat het oude gebouw st. Ludwig 29 graden uit het oosten ligt en geheel niet voldoet aan de bovengenoemde bouweisen heeft MERU eengeheel nieuw bouwplan ontwikkeld geheel volgens de vedische architectuur. Het bestemmingsplan is gewijzigd in Vedische Universiteit.
En in op 9 mei 1997 is het eerste gebouw van dit nieuwbouwplan in gebruik genomen.